Poate cele mai spectaculoase peisaje pot fi surprinse toamna când mergi spre munte. Culorile vibrante care ți se derulează în fața ochilor, ultimele raze de soare, aerul rece, cerul încă senin, toate se îmbină într-un tablou emoționant.
Cu peisaje de poveste, recent inauguratul drum județean 107I, Transapuseana, care șerpuiește pe culmile munților și străbate comunele Râmeț, Ponor, Mogoș și Bucium, toate în județul Alba, vă așteaptă în aceste zile de toamnă să descoperiți tablourile create de natură.
Întinsă de la Aiud până la Abrud, Transapuseana are 80 km de peisaje inedite, cu sate vechi, de un farmec aparte, unde mai există construcții arhaice de lemn, acoperite cu paie, văi adânci și păduri dese. O parte a traseului coincide cu un drum roman construit acum 2000 de ani, astfel puteți face o incursiune în trecut.
Pe lângă peisaje, călătorii pot vizita câteva atracții turistice din zonă:
- Rezervații naturale: Cheile Râmeților, Cheile Pravului, Cheile Piatra Bălții, Cheile Mănăstirii, Vânătăile Ponorului, Cheile Geogelului, Detunata Goală, Detunata Flocoasă, Poiana cu narcise de la Negrileasa;
- Platoul Tarcăului, unde se află Monumentul Eroilor;
- Valea Inzelului, unde turiștii pot vedea două mori de apă funcționale la care localnicii fac făină.
De asemenea, traseul cuprinde multe biserici, semn al legăturii puternice a locuitorilor zonei cu divinitatea. Sunetul clopotelor răsună încă pe dealuri în zilele de sărbătoare, oferind peisajului o aură de sacralitate.
O călătorie pe Transapuseană într-un weekend de toamnă poate fi aventura de care aveți nevoie pentru a ieși din cotidian și a vă relaxa. Așadar, nu ratați ocazia de a explora acest traseu de poveste!