Turismul de patrimoniu al României, insuficient exploatat! Leonard Horvath (FSEGA):” După anii 90′, statul a fost cel mai prost administrator”

by Christian Suciu

Fostul director al Direcției Județene pentru Cultură și Patrimoniu, Leonard Horvath, susține că statul român nu a exploatat la nivelul optim potențialul turismului de patrimoniu, în ciuda varietății obiectivelor turistice aflate în administrarea acestuia. Acesta a declarat pentru emisiunea Prima News cu Ciprian Aron faptul că lipsa de interes pentru conservarea patrimoniului cultural devine tot mai pregnantă în mediul rural.

”Sunt oameni care înțeleg istoria locului și se străduie sa păstreze sau să recupereze ceea ce înseamnă istoria culturală a locului. În Transilvania sunt peste 500 de conace nobiliare, unele rămase în paragină, iar altele transformate in perioada comunismului in școli, spitale etc. După anii 90′ s-a văzut că statul a fost cel mai prost administrator și din păcate, unele sunt irecuperabile astăzi, pe când altele au fost retrocedate descendenților familiilor nobiliare însă aceștia, in numeroase cazuri, nu au capacitatea financiară de a le restaura, fondurile europene pentru aceste scopuri sunt mai accesibile autorităților locale decât privaților.
Cu cât ne îndepărtăm mai tare de zona orașelor mari și mergem spre zona rurală, și populația tot mai puțin conștientizează importanța acestora. Cel mai bun exemplu de la Cluj este Castelul Banffy de la Bonțida, lumea a înțeles ce este castelul respectiv datorită festivalului care se face acolo.”, a declarat istoricul Leonard Horvath pentru Prima News.

VIDEO:

Acesta susține că o mare parte a monumentelor de patrimoniu, cum sunt de de exemplu bisericile fortificate, au rezistat secolelor datorită efortului comunității de a le îngriji și restaura.

”Aceste biserici fortificate au rezistat fiindcă erau întreținute de locuitori. Au reușit să treacă sute de ani și să le vedem în picioare fiindcă sașii care locuiau în satele respective le întrețineau și le renovau din banii lor, acestea erau întreținute de comunitate. Astăzi sașii au plecat, au fost vânduți în Germania de regimul comunist și îmi aduc aminte când a căzut Turnul de la Rotbav iar ultimul etnic rămas în satul respectiv se uita către ruină.”, a mai adăugat lect. univ. dr. Leonard Horvath, în cadrul emisiunii Prima News cu Ciprian Aron.

VIDEO:

Te-ar putea interesa si

Comenteaza