Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca se va implica oficial în proiectul Via Transilvanica aături de Tăsuleașa Social. Parteneriatul întrunește oportunități de practică ș cercetare științifică pentru studenți, acesta vizând o colaborare cu asociația Tășuleasa Social în mai multe domenii. Colaborarea a fost lansată printr-o acțiune de împădurire în cadrul cărora atât studenții dar și membrii ai personalului academic au plantat 60 de mii de puieți de brad în comuna Tritenii de jos ca parte a ”Maratonului Împăduririlor”. Această primă acțiune este însă numai o prim pas dintr-o serie lungă de evenimente pe care și le propune colaborarea respectivă:
” Toate facultățile pe care Universitatea Babeș-Bolyai le are se regăsesc în proiectul Via Transilvanica. Am așteptări foarte mari de la acest parteneriat. Universitateași noi împreună cu ea putem să arătăm că, ambasadorul acesta, Via Transilvanica, pe care îl are România, arată o realitate care merită să fie cercetată.” a ținut să transită președintele Asociației Tășuleasa și inițiatorul ”Via Transilvanica”, Alin Ușeriu.
Pe de alt parte reprezentanții UBB consideră că acest partneriat este benefic ambelor părți, studenții având multe de învățat prin proiectele vizate:
” Colaborarea ar aduce multiple beneficii ambelor părți. Subiecte de cercetare dintr-o extrem de vastă gamă – de la istorie, artă și etnografie, până la geografie, geologie, protecția mediului, biologie, psihologie și multe altele – pot fi preluate de studenți, doctoranzi sau chiar de echipe mai mari de cercetare.
Era absolut normal ca cea mai mare, mai complexă și una din cele mai reprezentative universități ale țării să fie partener-cheie într-unul dintre proiectele emblematice ale țării, și anume Via Transilvanica. Colaborarea dintre UBB și Tășuleasa Social va fi una strânsă, bidirecțională (învățând unii de la alții) și multinivelară (academică și socială), țintind în final succesul proiectului Via Transilvanica, cu impact asupra mediului, culturii și calității vieții oamenilor” transmite rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.
Traseul ”Via Transilvanica” străbate 10 județe de la Drobeta Turunul Severin până la Putna. Lucrările au fost inițiate în 2018 iar finalizarea acestora ar avea termen ultimele luni ale anului.