Un bărbat din comuna Mica, județul Cluj, a fost condamnat recent la închisoare cu executare după ce și-a agresat copilul vitreg cu o curea. Decizia a fost pronunțată de Judecătoria Dej pe 29 octombrie, în urma unui proces pentru infracțiunea de violență în familie. Procesul a fost soluționat rapid, având în vedere că rechizitoriul a fost înregistrat la instanță pe 21 mai.
Conform actelor de acuzare, în data de 31 martie, inculpatul, aflat în locuința sa din Mănăstirea, a agresat fizic copilul în vârstă de 9 ani, lovindu-l repetat cu o curea în zona capului, urechii, mâinii stângi și coastelor, rănindu-l astfel încât acesta a avut nevoie de 8-9 zile de îngrijiri medicale. Polițiștii au deschis dosarul penal după ce l-au găsit pe copil în centrul localității, prezentând urme de violență pe față și urechea stângă. Întrebat, copilul a povestit că a fost bătut cu o curea de soțul mamei sale.
În declarații, inculpatul a recunoscut parțial fapta, susținând că i-a aplicat doar două lovituri copilului cu o curea tip brâu ca pedeapsă, întrucât acesta se juca cu un flex. Cu privire la alte răni, bărbatul a afirmat că ar fi fost cauzate de o mușcătură de câine. Totodată, el a recunoscut că consumase alcool în ziua respectivă. Instanța a subliniat că declarațiile sale sunt contrazise de probe și martori.
Pedeapsa pentru violența în familie poate varia între 8 luni și 8 ani și 4 luni de închisoare, însă aceasta se reduce cu o treime dacă inculpatul recunoaște fapta. Judecătorii au decis totuși aplicarea unei pedepse cu executare, având în vedere gravitatea faptei și lipsa de respect față de normele sociale și de integritate familială.
În motivarea sentinței, instanța a arătat că violența împotriva copiilor este încă larg răspândită în România, fiind uneori percepută drept normală. În special în mediile vulnerabile, violența domestică este adesea acceptată ca metodă de disciplinare. Copiii care cresc în astfel de medii pot internaliza violența, perpetuând acest model asupra propriilor copii.
Instanța a mai precizat că inculpatul, deși fără antecedente penale, are probleme de autocontrol, fiind predispus la violență, în special în contextul consumului de alcool. Totuși, acesta și-a recunoscut fapta în întregime la proces, iar instanța a decis aplicarea unei pedepse orientate spre minim, de 1 an de închisoare, considerată suficientă pentru reeducare și prevenirea recidivei.
Judecătorii au stabilit că pedeapsa trebuie executată în regim de detenție, întrucât simpla supraveghere a inculpatului nu ar fi suficientă. Ei au menținut măsura arestului preventiv, considerând că inculpatul reprezintă încă un pericol pentru ordinea publică și pentru copil. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în termen de zece zile, dar inculpatul rămâne în arest, deoarece măsura este proporțională cu gravitatea acuzației și necesară pentru buna desfășurare a procesului penal.