Un fost minstru în guvernul Adrian Năstase vine în ajutorul firmelor afectate de pandemia de COVID-19. Economistul Ionel Blănculescu a lansat un instrument de Business Recovery Operations, menit să sprijine antreprenorii care doresc să își salveze afacerile. Acest instrument, adaptat realităților economiei românești, oferă idei privind restructurare operațională și structurală sau ajută la identificarea surselor de finanțare, necesare acestor proceduri.
„Periodic Economia Mondială sau Regională trece prin Crize Ciclice, provocate de Ciclicitatea Economică, cu cele 4 faze ale acesteia, în care cea de-a 4 o reprezintă Recesiunea sau Criză Economică.
De fiecare dată Mediul de Afaceri a fost surprins mai bine sau mai puțin bine pregătit, unele Companii având dezvoltate Sisteme de Backup și Recuperare după Criză, altele nu. De asemenea, funcție de obiectul de activitate, unele Companii au fructificat perioada crizei, fiind avantajate și crescând, altele au fost extrem de afectate.
Actuală Criză generată de Pandemia Coronavirus Sars-Cov-2, cu denumirea generică COVID 19, poate fi considerată una dintre cele mai grave din Istoria recentă și chiar mai îndepărtată, că urmare a imobilizării prin izolare a cel puțin 4,5 miliarde de oameni, de regulă angajați în procesele de producție și servicii la nivel mondial, prin închiderea generalizată a Companiilor la nivel global.
Rolul Conceptului “Business Recovery Operations” (BRO), ca Instrument de lucru la nivelul Companiei, este acela de a minimiza efectele negative și perturbările Crizei asupra operațiunilor proprii de afaceri.
Practica BRO permite Organizației, IMM sau Companii Mari/Foarte Mari, să revină parțial sau total în situația anterioară crizei și să-și reducă riscurile de pierderi și afectare reputațională, iar odată cu această să-și îmbunătățească operațiunile concomitent cu scăderea aspectelor care au condus la stările de urgență.
BRO se referă la Managementul de Criză, Securitatea Angajaților, Locații de lucru alternative, eventuale Relocari, Restructurare Structurală, Repoziționare, Redefinire Linii de Business, Refacere/Reconsiderare Piață în Amonte și Aval, Furnizori și Clienți, Expansiune/Restrângere piețe, funcție de situația internă și internațională”, a explicat Ionel Blănculescu.
Instrumentul propus de economistul român se bazează pe mai multe componente. Cele mai importante dintre acestea sunt:
- ANAMNEZA la nivelul Companiei, prin discuții directe cu Executivul, Acționariatul semnificativ și Reprezentanții salariaților acesteia;
- Introducerea datelor primite și a celor solicitate de Procedura BRO într-un Model de Diagnosticare Economico-Financiară și Legală, urmărindu-se cele 5 funcții vitale ale Companiei: Producție, Financiar-Contabila, Comercială-Marketing, Resurse Umane și Cercetare-Dezvoltare. Obținerea unui Diagnostic Economico-Financiar și Legal;
- Realizarea unei Matrici Comparative, SITUAȚIE ANTERIOARĂ/SITUAȚIE CURENTĂ, cu determinarea diferențelor între cele 2 SITUAȚII, prin evidențierea PIERDERILOR de toate naturile, ce urmează să fie recuperate parțial/total. Analiză SWOT.
- Prezentarea SOLUȚIILOR de Recuperare/Redresare în urmă Diagnosticului stabilit anterior, pe VARIANTE, fiecărei Opțiuni fiindu-i asociată o MATRICE A REGRETELOR MINIME.
- IMPLEMENTAREA SOLUȚIEI agreată și adoptată de către Executivul Companiei, concomitent cu inițierea Instrumentului de Managementul Blocajelor, dacă respectivă SOLUȚIE prevede și deblocarea Companiei dintr-o eventuală Situație de Blocaj la momentul aplicării BRO.
Mai multe detalii despre acest model de Business Recovery puteți obține pe pagina de web www.bapublicaffairs.com.