Uniforme de jandarmerie din perioada 1850-2024 și lucruri din patrimoniul Muzeului de Artă Cluj-Napoca

by Oana Spiru

Muzeul de Artă Cluj-Napoca organizează în perioada 27 februarie – 3 martie 2024, expoziția „Uniforme de onoare. Uniforme de jandarmerie din perioada 1850-2024 și lucrări din patrimoniul Muzeului de Artă Cluj-Napoca”.

Expoziția reprezintă o colaborare între Inspectoratul de Jandarmi Județean „Alexandru Vaida Voevod” Cluj, Muzeul Jandarmeriei Române și Muzeul de Artă Cluj-Napoca.

Vernisajul expoziției va avea loc marți, 27 februarie 2024, de la ora 10.00.

Cu această ocazie vor lua cuvântul ÎPS Andrei Andreicuț, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Vákár István, vicepreședinte al Consiliului Județean Cluj, Inspector șef, Colonel Fechete Claudiu Gabriel, Preot militar Radu Cotuțiu, Lucian Nastasă-Kovács, manager al Muzeului de Artă Cluj-Napoca și dr. Dan Breaz, curatorul expoziției.

Expoziția rămâne deschisă publicului spre vizitare până în data de 3 martie 2024, de miercuri până duminică inclusiv, în intervalul orar 10:00-17:00.

Evenimentul își propune să celebreze trei momente de mare însemnătate în evoluția instituției Jandarmeriei din România. Au trecut aproape 174 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române din timpul domnitorului Grigore Alexandru Ghica.

Marți, 27 februarie 2024, se împlinesc 152 de ani de la nașterea lui Alexandru Vaida Voevod, marele om de stat, care a dat și numele Inspectoratului de Jandarmi din judeţul Cluj.

Totodată, anul acesta au fost sărbătoriți și 105 ani de la înființarea Jandarmeriei Române în Transilvania, în 29 ianuarie 1919.

Colecția de piese vestimentare militare este pusă la dispoziție de către Muzeul Jandarmeriei Române din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române. Selecția de costume prezentată la Muzeul de Artă Cluj-Napoca reprezintă o incursiune în istoria și evoluția uniformelor purtate de jandarmi, în calitatea lor de păstrători ai legii și ordinii de-a lungul timpului.

Potrivit conceptului curatorial, exponatele împrumutate de la Muzeul Jandarmeriei Române sunt asociate cu lucrările de artă religioasă din patrimoniul Muzeului de Artă Cluj-Napoca, pentru a pune în valoare un dialog vizual în măsură să reveleze idealurile de demnitate și justiție. Nu întâmplător, expoziția prezintă lucrări de referință din colecția de artă internațională a Muzeului de Artă Cluj-Napoca, precum Arhanghelul Mihail de Luca Giordano. Această lucrare, prin tema iconografică abordată, reprezintă și un simbol al conducătorului armatelor celeste, remarcându-se prin calități vizuale excepționale. O piesă inedită din colecția Muzeului de Artă Cluj-Napoca este un relief medieval de mari dimensiuni, un crucifix intitulat Răstignire, realizat în stilul gotic, care subliniază idealul înalt al apărării fundamentelor etice ale ființei umane. Simbolismul crucii este prezent și în lucrarea „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, realizată de Nicolae Grigorescu.

Această lucrare remarcabilă este semnificativă pentru tranziția de la pictura religioasă de tradiție bizantină la icoana cu influențe neoclasice. În afara unei selecții inedite de icoane, expoziția prezintă și două lucrări realizate de artistul Marius Ghenescu, adevărate repere ale artei de inspirație sacră, aflate în colecția de artă contemporană din patrimoniul Muzeului de Artă Cluj-Napoca.

Expoziția „Uniforme de onoare”, împreună cu exponatele Muzeului de Artă Cluj-Napoca, își propune să fie un prilej de meditație asupra eforturilor omului de a se organiza și de a trăi după principii ale demnității, ordinii și armoniei.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza