Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca va implementa în cadrul consorțiu de 17 institute de cercetare, parteneri industriali şi universităţi de top din Europa, un proiect de anvergură în domeniul inteligenței artificiale intitulat ”Artificial Intelligence for Connected Industries” (AI4CI).
Conform reprezentanților UBB, proiectul își propune crearea unor programe interdisciplinare inovative ȋn conturarea expertizei AI necesare ȋn prezent ȋn mediul industrial pentru abordarea provocărilor şi fructificarea oportunităţilor generate de folosirea inteligenței artificiale ȋn sisteme şi echipamente conectate. Sunt vizate aplicaţii verticale AI4CI de mare impact pentru sisteme industriale automate, sisteme IIoT (Industrial Internet of Things) şi vehicule autonome conectate.
Obiectivul proiectului coincide cu strategia europeană pentru Inteligența Artificială ce vizează dezvoltarea inteligenței artificiale în context industrial. Durata de implementare a acestuia este de 4 ani iar bugetul total este de 10 milioane euro. Rectorul UBB, Prof. Univ. Dr. Daniel David s-a arătat încântat de participarea UBB în cadrul proiectului.
”Ecosistemul UBB în inteligența artificială (AI) este unul din cele mai puternice la nivel național, cu vizibilitate și impact internațional. Mă bucur că suntem parte a acestui proiect, AI și dezvoltările inovative în tehnologie/inginerie la UBB, fiind astăzi definitorii pentru UBB, așa cum se confirmă acest lucru de înființarea Biroului European Institute for Innovation and Technology (EIT Digital) pentru România la UBB”, a declarat Rectorul UBB Daniel David.
Totodată, Decanul Facultății de Matematică și Informatică din cadrul UBB Cluj a afirmat că proiectul va fi susținut prin programe de studiu ce vor juca un rol important în formarea specialiștilor.
”Facultatea de Matematică și Informatică joacă un rol extrem de important în domeniul Inteligenței Artificiale la nivel național și european, confirmat și de câștigarea acestui proiect, alături de alți parteneri internaționali de prestigiu. În cadrul acestui parteneriat vor fi susținute programe de studiu cu un impact major în pregătirea specialiștilor, cu accent pe inovare în acest domeniu prioritar.”, a transmis prof. univ. dr. Anca Andreica, Decanul facultății de Mate-Info din cadrul UBB.
1 comentariu
[…] SURSA / CITESTE MAI MULT […]