Una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă autoritățile locale din Cluj este capacitatea redusă de testare a probelor prelevate de suspecții de COVID-19. În prezent, în județ pot fi prelucrate zilnic doar puțin peste 100 de teste, din lipsa kit-urilor de testare. Acest lucru se va schimba în perioada următoare, o dată cu achiziționarea unei aparaturi performante de către Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj.
„Am semnat un contract și urmează să achiziționăm în două săptămâni, un extractor. Asta înseamnă că timpii de pregătire ai probelor vor scădea foarte mult. Este un sistem automat, în valoare de 794.000 de lei. Pe zi vom reuși să facem 500 de teste. Creștem de la 150 la 500. În ceea ce privesc testele, sper ca de săptămâna viitoare să începem să funcționăm cu cele două echipamente pe care le-am primit de la Universitățile UBB și USAMV. Echipamentele de protecție pe care le-am comandat, sper să ajungă în data de 31 martie -1 aprilie. Până acum ne-au ajuns 1.000 de combinezoane, 50.000 de mănuși de examinare și 18.000 de măști”, a declarat Petru Șușcă, managerul Spitalului Clinic de Urgență Cluj, în cadrul emisiunii „România te privește” de la Look Plus.
Iar investițiile nu se opresc aici. În urma apelului făcut de conducerea spitalului, clujenii au început să doneze bani, care vor fi folosiți pentru achiziționarea de noi echipamente. De asemenea, firmele care nu și-au respectat până acum obligațiile contractuale nu vor mai avea dreptul să participe la licitații.
„Am luat măsuri de acum o lună. Firmele care nu ne-au livrat produse la zi, le-am făcut certificat de constatatoare, să nu mai poată să participe la alte licitații. Le-am trimis notificări de penalități. Am primit un mesaj de la firma care trebuie să ne livreze cele 30 de ventilatoare și mi s-a spus că s-a ajuns la cel mai înalt nivel. Îi mulțumesc și domnului Tișe pentru implicare, pe această cale. Am reușit între timp să facem o comandă de 5 ventilatoare și am trimis câteva scrisori de sprijin către ambasadele Chinei, Indiei și Japoniei. Le-am cerut să ne pună în legătură cu câțiva dintre producătorii lor. Lucrul bun este că donațiile au început să apară. În prima zi am primit 12.000 de lei, a doua zi 65.000 de lei. Au ajuns și bucătăresele spitalului să dorească să doneze. Haideți cu toții să fim mai responsabili”, a explicat managerul Petru Șușcă.