După ce Timișoara a demarat un proiect pilot de vaccinarea a populației în cabinetele medicilor de familie, metoda ar putea fi extinsă la nivel național începând din 20 aprilie. Deocamdată însă, doar 30% dintre medici și-au arătat disponibilitatea de a face acest lucru, “ceea ce este mai puțin decât ne așteptam”, spune coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță. La Cluj, procentul este chiar maă scăzut, deși nu actul vaccinării în sine îi nemulțumește pe medicii de familie. Aceștia spun că au disponibilitatea de a-și ajuta pacienții, însă au nevoie de reglementări clare, dar și de puțin ajutor.
“Suntem de acord să vaccinăm, suntem de acord să ajutăm, dar în limita posibilităților. Efectuarea vaccinurilor de către medicii de familie este trecută opțional: dacă poți în timpul programului de muncă, dacă nu în afara orelor de muncă. Asta este un cinism. Noi acum lucrăm cu trei telefoane, trei laptop-uri ca să descărcăm analize, să vedem cum stăm cu ele, să vorbim la telefon cu pacienții, să vedem care este saturația în oxigen a celor de la domiciliu, să vedem când este cazul să chemăm ambulanțele și ce să le mai administrăm. Nu mai avem resurse! Cu resursele umane existente nu cred că o mai putem duce mult așa. Nu vreau să par patetică și dramatică, dar așa se prezintă situația.
Avem și noi niște limite. Va trebui organizată foarte bine această activitate de vaccinare. Ea nu înseamnă doar administrarea vaccinului, înseamnă un registrator medical care să introducă datele în registul electronic. Vom avea nevoie de un asistent medical care să fie dedicat activității de vaccinare. Medicul care trebuie să facă chestionarul înainte de vaccinare, să dea indicația de vaccinare și să urmărească post-vaccinare timp de 15 minute”, a declarat pentru Servus, Cluj!, președintele Asociației Medicilor de Familie din Cluj, Emiliana Coștiug.
În urmă cu două săptămâni, o listă cu numărul medicilor de familie care sunt disponibili să facă vaccinurile pacienților în propriile cabinete medicale a fost trimisă la DSP: “Din 360 de medici de familie din județul Cluj, 65 și-au exprimat disponibilitatea de a organiza activitatea de vaccinare în propriile cabinete. Practic este vorba de mai mulți colegi din mediul rural, care sunt foarte conștienți că pacienții lor nu au altă șansă, că nu o să vină niciodată la un centru din Cluj sau dintr-o comună alăturată și singura lor șansă să fie vaccinați este medicul de familie”, spune Emiliana Coștiug.
La rândul său, medicul de familie Ioan Mureșan își dorește să-și poată vaccina cât mai mulți dintre pacienți, dar se gândește la o strategie care să poată da roade. Medicul crede că doar în weekend ar putea să se implice să facă vaccinul celor care se vor înscrie pe listele cabinetului la care activează.
“Noi picăm la mijloc. Nu avem vaccinuri, iar pe cele pe care le avem, nu le dorește lumea, spre exemplu, AstraZeneca. Nu se știe dacă vom primi sau nu Moderna. Eu o să mă gândesc dacă o să pot să mă implic în treaba asta și să fac sâmbăta sau duminica, pentru că va fi un alt contract, în timpul liber, ca să nu ne suprapunem cu oamenii care sunt veniți la consultații. Serviciile de urgențe sunt ocupate, pline, iar oamenii vin chiar și cu copii la medicii de familie. Dacă astăzi la ora 15 vine cineva cu copilul că are o erupție sau că varsă, iar eu am oameni programați la vaccin, e foarte greu să te împarți în două locuri. Să faci și vaccinare, dar și consultații”, spune Ioan Mureșan.
Dacă medicii de familie se vor implica în această activitate de vaccinare, nu vor mai putea să facă activitatea pentru care au contract cu Casa de Asigurări: “Nu vom mai putea acoperi consultațiile de zi cu zi, monitorizarea pacienților Covid, dispensarizarea gravidei, vaccinurile obișnuite pentru copiii sub vârsta de 1 an, pentru că noi în fiecare zi avem 30-40 de consultații. Nu am putea să facem această campanie de vaccinare decât noaptea. Mai mult de atât, trebuie să avem anumite circuite și fiecare om care vine la vaccin are nevoie de 30 de minute: 15 minute să fie consultat înainte de a intra în cabinet, 5 minute cât durează vaccinul și apoi 15 minute de observație. Dacă vom aloca 30 de minute fiecărui pacient, ce facem cu ceilalți care au alergii, viroze, febră, tensiune și alte lucruri? Sunt două noțiuni diferite. Colegii care fac doar vaccinări, nu fac consultații”, spune medicul.
La nivel național, doar 3.028 medici vor să vaccineze dintr-un total 10.940, adică aproximativ 30%, a specificat Valeriu Gheorghiță: “Doar 30% din medicii de familie s-au înscris pentru a-și vaccina anti-COVID pacienții, ceea ce este mai puțin decât ne așteptam”, a explicat Valeriu Gheorghiță. Începând din 7 aprilie, s-a demarat proiectul pilot pentru vaccinarea prin cabinetele de medicină de familie în județul Timiș. Acolo au fost implicați 50 de medici de familie.
Vaccinarea în cabinetele medicilor de familie se va face cu doze care pot fi ținute la frigider, cum ar fi vaccinul AstraZeneca și Johnson&Johnson, în funcție de cantitatea pe care țara noastră ar putea să o primească în perioada următoare.