Proiectul Metroului de la Cluj-Napoca va fi finalizat în următorii 11 ani, potrivit afirmațiilor făcute de viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea. Invitat în cadrul emisiunii Prima News cu Ciprian Aron, edilul adjunct a discutat despre stadiul în care se află cel mai ambițios proiect din domeniul transporturilor din ultimii 30 de ani.
” Proiectul Metroului de la Cluj este unul extrem de mare, nu doar la nivelul României ci la nivel european. Discutăm de 2.1 miliarde de euro în investiții ce trebuie să se întâmple aici, la noi acasă, în Transilvania și în Cluj-Napoca. Muncim de ceva vreme la acest proiect și nu trece o zi în care colegii mei să nu se ocupe de această componenta a metroului. Sunt întâlniri cu constructorul, sunt multe elemente ce trebuie să le punem cap la cap înainte de a începe săpăturile.
La acest tip de lucrare sunt puține companii în lume care să aibă expertiza de a face un metrou iar aici, în Romania, nici nu aveam mulți experți la care putem apela pentru consultanță.
Anul acesta începem săpăturile, avem partea de finanțare din PNRR de 300 de milioane de euro pentru a începe săpăturile, însă nu avem o dată clară, cert este că în această vară vom începe lucrările pentru metrou.”, a declarat viceprimarul Dan Tarcea pentru emisiunea Prima News cu Ciprian Aron.
VIDEO:
Întrebat în ce măsură descoperirile arheologice, precum zidul roman descoperit în Parcul I.L. Caragiale din Cluj-Napoca, vor întârzia săpăturile pentru metrou, viceprimarul a anunțat că nu mai puțin de 3 milioane de euro din cadrul proiectului au fost alocate pentru descărcări arheologice iar o marjă de timp pentru întârzierile cauzate de eventuale descoperiri a fost luată în calcul în cadrul proiectului.
” Nu mai puțin de 3 milioane de euro din cadrul proiectului au fost alocați pe această componentă, a descărcărilor arheologice. Eu să fiu arheolog, ar fi cea mai mare bucurie pentru mine să vad ce stă în măruntaiele Clujului. Nu pot spune dacă proiectul va întârzia din cauza lor, noi am luat în calcul eventualele descoperiri arheologice pe care le-am putea avea, m-aș bucura ca ele să existe acolo și arheologii să aibă dreptate pentru că, dacă ele rămân îngropate în pământ, niciodată nu ne vom putea bucura de ele și n-o să cunoaștem istoria milenară a orașului.
Daca cei din Roma, din Paris sau din Ierusalim au găsit resursele și variantele necesare pentru a reuși acest lucru, atunci cu siguranță vom reuși și noi.”, a mai adăugat Viceprimarul Dan Tarcea, în intervenția sa pentru emisiunea Prima News cu Ciprian Aron.
Video: