Reprezentanții Asociației Pro Infrastructură au filmat cu o dronă cei 30 de kilometri ai secțiunii Nădășelu- Zimbor ai Autostrăzii Transilvania. În ciuda mobilizării exemplare a antreprenorului general, lucrările ar putea fi finalizate abia la mijlocul anului 2024. Motivul: CNAIR a întârziat foarte mult cu aprobarea modificării unor soluții tehnice.
„V-am tot spus în 2022, în numeroase rânduri, că mobilizarea excelentă a celor de la UMB ne dădea speranțe că pot termina șantierul în 2023, cu o condiție: CNAIR să aprobe rapid două modificări de soluții tehnice în zone cu alunecări masive (Nădășelu, la cimitir, și în apropiere de Topa Mică).
CNAIR a întârziat foarte mult cu adoptarea lor. De curând au făcut acest lucru, cel puțin la nivel declarativ, iar mingea este la UMB care trebuie să finalizeze reproiectarea. Apoi aprobare. Apoi execuție, care nu este de ici de colo.
Mai mult, UMB a semnat loturile 1 și 4 din Autostrada A7 Buzău-Focșani, iar pe 2 și 3 este re-declarat câștigător (probabil se va contesta). Pe Focșani- Bacău a parafat ieri cele trei contracte (aproape 100 kilometri!) iar sursele noastre spun că va fi anunțat câștigător și pe restul de trei segmente rămase pe A7, adică pe Bacău-Pașcani.
Așadar are în tolbă 5 din 10 loturi pe A7 și are șanse reale să le ia și pe celelalte 5. Cu toate (și ce mai are din trecut), va trebui să livreze aproximativ 400 de kilometri de autostradă și drum expres în următoarele 12-30 de luni. Așa că Nădășelu-Zimbor va aștepta mult și bine.
În august 2022 CNAIR a admis o extensie de timp până în februarie 2025, la pachet cu noul grafic de execuție. În funcție de forțele disponibile, UMB poate inaugura cei 30 kilometri din A3 în T3-T4 2024, dar nu are niciun interes să o facă. Cert este că 2023 iese din discuție, iar constructorul se poate lungi, fără repercusiuni contractuale, până în primăvara lui 2025”, scriu cei de la API.
2 comentarii
Asta e chiar cea mai mica problema ca cei de la UMB vor termina tronsonul Nadaselu-Poarta Salajului in 2025. Nu ne spune nimeni cum stau celelalte 3 tronsoane, nelicitate, neatribuite, inclusiv cel cu tunelul Meses, care va fi gata probabil in anul 2050.
Asa se lucreaza pe la noi.
Pe filmulet am observat ca, majoritatea utilajelor sunt parcate, doar ici-colo vezi cate un muncitor.
Nu e de mirare, daca nu vom apuca sa mergem pe noile “autostrazi” doar la sfarsitul pensiei (sau chiar dupa).
O licitatie pentru autostrazi ar trebui sa mearga pe urmatoarele cai:
1. minim 2 oferte, cu termen de livrare /garantie /pret de executie
2. atribuirea sa se dea ofertantului care asigura mai repede, bine si ieftin cnstructia, calcult pe 25 ani, dupa predare in folosinta
3. care nu respecta termenele contractului, plateste pe cel care va face in locul lui.
4. lucrari de referinta si garantii guvernamentale obligatorii