Chiar dacă sunt riscante, dietele drastice sunt în continuare foarte populare, datorită efectelor imediate. Nutriționiștii avertizează încă o dată că slăbirea bruscă nu este indicată și nici de durată. Efectul yoyo este unul dintre cele mai cunoscute, dar un dezechilibru major în alimentație poate provoca și alte probleme de sănătate. Un kilogram pe săptămână ar fi suficient să dăm jos, și acesta în baza unui plan nutrițional stabilit pe nevoile fiecărui individ în parte.
Pierderea în greutate este un obiectiv foarte des întâlnit. Nu se știe exact dacă societatea în care trăim ne constrânge să arătăm după anumite tipare, sau starea de sănătate este cea care ne convinge că ne vom simți mai bine cu câteva kilograme în minus.
Dr. Anca Cerghizan, medic nutriție, diabet și boli metabolice: Interesul pentru greutate și pentru aspectul fizic și pentru sănătate în modul general, a crescut mult în ultimii ani și aș completa un pic, nu este vorba doar de femei, este vorba în egală măsură și de bărbați, este vorba despre interesul părinților pentru copii, și nu neapărat estetic ci și cu motivul de a crește starea de sănătate, de a o înbunătăți. Lucrurile cred că evoluează din acest punct de vedere, a dorinței de a reduce greutatea sau de a menține greutatea la un nivel optim.
Odată cu acest val s-au răspândit necontrolat și sfaturile despre diete și proceduri minune pentru a obține silueta ideală ușor și rapid. Doar că fiecare persoană are un metabolism diferit, nevoi, precum și așteptări diferite. Așa că întregul proces este individualizat și slăbirea ar trebui să apară ca urmare a unui plan nutrițional bine stabilit.
Dr. Anca Cerghizan, medic nutriție, diabet și boli metabolice: Sunt diete care produc slăbiri bruște în greutate. Medical ele așa se numesc, nu există anumite nume. Pentru că există diferite forme recomandate, care eventual ar putea să vă sune cunoscute. Dietele care respectă niște principii de post intermitent: mănânci un număr de ore, nu mănânci un număr de ore. Diete bazate pe grupe sanguine, sunt tot felul dar nu sunt singurele, sunt foarte, foarte multe. Și de fapt nu despre asta e vorba. Este vorba despre felul în care se scade în greutate. Atunci când se scade în greutate foarte repede, și medical definit, o scădere în greutate mai mare de 0.5-1 kg pe săptămână, nu este sănătoasă.
Pierderile mai mari de greutate într-un timp foarte scurt ar trebui chiar să vă pună pe gânduri. Dacă nu sunt cauzate și de existența unor boli, cu timpul ar putea constitui ele însele un factor declanșator pentru diverse afecțiuni în special gastrice.
Consecințele unei diete nepotrivite sunt nenumărate. Chiar dacă la început s-ar putea ca rezultatele să ne entuziasmeze, starea generală de sănătate ar putea avea de suferit.
Care sunt efectivele negative ale dietelor rapide, le aflați din materialul video, dar și cum trebuie să procedăm corect pentru o slăbire sănătoasă.
Luciana Indre vă așteaptă în fiecare sâmbătă la Sănătate cu Stil, pe Prima Tv, de la ora 11:00, pentru a vă dezvălui cât mai multe secrete pentru un stil de viață plin de sănătate și vitalitate.