VIDEO: ”Cronica unei morți anunțate”, Fabrica Clujana și-a închis porțile iar halele ei au ajuns spații de birouri ce strâng bani pentru rechinii imobiliari!

by Christian Suciu

Fabrica de încălțăminte Clujana s-a dovedit a fi un calapod mult prea mare atât pentru acționarii care s-au perindat ani la rând, dar și pentru Consiliul Județean Cluj, acționarul majoritar care n-a mai reușit să salveze nimic. Cu toate că de-a lungul anilor s-a încercat prin contracte uriașe cu americanii și chiar s-au deschis magazine de prezentare, se pare că pașii au fost mult prea mici iar acum au plecat și ultimii muncitori. Eșecul fabricii este în schimb mană cerească pentru rechinii imobiliari: fabrica se închiriază pe bucăți.

După un secol în care romanii și străinii au purtat cu mândrie ghetele brandului ”Clujana”, pe celebra fabrică, s-a pus acum lacătul. Aceasta a intrat faliment și angajații au fost, rând pe rând, dați afară. Celebrele încălțări de la Clujana au fost purtate inclusiv de militarii americani. Fabrica a asigurat in ultimii ani salariile a mii de oameni, care lucrau aici.

”Când m-am angajat eu aici, in 1983, ce frumos era! Erau 12,500 de oameni si nu numai pe hârtie! 98% din ce se făcea mergea în afară, pantofii de creație de aici erau o raritate.” își amintește Marius Bențan, un fost angajat al fabricii de încălțăminte.

Problemele pentru vestita fabrică au venit după revoluție, când fabrica a început să acumuleze datorii si niciunul din acționarii trecuți pe bandă rulantă, nu au reușit să tina pasul cu acestea. Deși s-au făcut contracte puternice cu branduri mari din Statele Unite, nu a fost suficient pentru a salva de la înec brand-ul Clujana, ce se scufunda tot mai tare. O structură impozantă, ce se întindea pe nu mai puțin de 40 de mii de metri pătrați s-a vândut bucată cu bucată, spre fericirea rechinilor imobiliari care s-au îmbogățit vânzând hale industriale sau spații de birouri.

” În zona Clujana, vechile spații de producție și depozitare au suferit multe conversii, au ajuns hale industriale pentru depozitare sau spatii de birouri. Prețurile au fost diverse, în funcție de mărime, dar cele mai multe au fost în jur de 5-6 euro/mp pentru zona de hale industriale de dimensiuni mai mari și de 6/7 euro pentru zona de birouri.” afirmă Radu Ardelean, un consultant imobiliar, specilist în zona respectivă.

În prezent, din cenușa ”imperiului” mai răsar doar câteva magazine răzlețe, în Cluj, Sibiu, Bistrița și în Oradea, amenințate necontenit cu dispariția din cauza datoriilor ridicate.

Sursa: Focus-Prima TV

Te-ar putea interesa si

Comenteaza