Camerele de supraveghere instalate de rangerii Parcului Natural Apuseni au surprins din nou imagini de o deosebită frumusețe și grație. Este vorba de un grup de ciute aflate în mediul lor natural. În imagini se poate observa cum acestea se joacă și aleargă în căutarea hranei.
Culoarea ambelor sexe este vara roşcată-brună, iar iarnă cenuşie-brună. Petele deschise de pe corpul viţelului, în primele luni, constituie un mijloc de apărare contra duşmanilor, fenomen numit homocromie. Simţurile sunt foarte dezvoltate, în special mirosul, auzul şi văzul. O mare parte din hrană o constituie frunzele arborilor foioşi, de aceea pădurile de răşinoase pure nu sunt un mediu ideal. Lipsa foioaselor poate fi compensată aici, în parte, de salcia căprească, plopul tremurător, șocul, scoruşul care se găsesc în subarboret.
Parcul Natural Apuseni, unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, are o suprafață de 75.784 de hectare, оn zona Munților Apuseni, pe teritoriul județelor Cluj Bihor și Albă.