Lucruri extraordinare se desfășoară zilele acestea la Cluj, în liniște și cu cea mai mare seriozitate. Câteva tinere din Cluj, alături de coordonatoarea și diriginta lor, profesoara Marilena Faiciuc, pregătesc un proiect pentru concursul Euroscoala, un program creat de Parlamentul European pentru informarea tinerilor despre programele de integrare, dar și pentru a încuraja participarea lor la construcția și dezvoltarea Uniunii Europene.
Tema propusă de europarlamentari în acest an este ”Rolul educației și al învățării unei meserii în viață”, pornind de la una dintre poveștile de succes întâlnite de tineri până acum. Practic, elevele trebuie să găsească o persoană care a reușit să aibă un parcurs demn și frumos în viață prin intermediul educației. Nu au căutat mult, au găsit un astfel de dascăl chiar la școala lor. Este vorba despre doamna profesoară de fizică, Corina Toma, despre care spun că le inspiră și care și-a dedicat o mare parte din viață educării personale și a elevilor săi.
În plus, pentru ca proiectul să fie complet, pedagogistele au început să desfășoare activități interactive cu elevi de la alte școli pe marginea importanței educației. Zilele trecute s-au întâlnit cu elevii clasei a XI-a C de la Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu” și cu cei de la clasa a VIII-a B de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga”. Au discutat cu colegii lor pe baza unei povești (debrief, s-au împărțit pe echipe și au formulat răspunsuri serioase pe baza unor jocuri. Elevii au primit liste cu întrebări despre profesori, școală sau despre învățare în general, iar apoi și-au susținut părerile în fața clasei.
Iată câteva dintre răspunsurile lor:
-Rolul profesorului este acela de a menține echilibrul în clasă și de a ne ajuta când ne aflăm în dificultate;
-Profesorul are rolul de a fi un model pentru elevii săi;
-Educația ne dezvoltă atât cultural, cât și intrapersonal. Ne ajută să ne formăm personalitatea;
-Educația ne asigură un viitor cât mai bun și plin de realizări;
-Educația are scopul de a ne ajuta să ne integrăm în societate.
Deși au avut emoții în fața colegilor de la celelalte școli, pedagogistele ne-au declarat că meseria pentru care se pregătesc este cea mai frumoasă, că noile generații au intr-adevăr minți luminate.
“Astăzi, la clasa a VIII-a B a Liceului “Lucian Blaga”, am descoperit în copii aparent timizi, adevărați oamenii care vor schimba lumea. Dintr-o poveste despre un profesor care nu își pedepsește copiii, elevii clasei a VIII-a au descoperit împreună, lucrând în echipe, că educația înseamnă mai mult decât informații transmise de la un emițător la un receptor. Astăzi am putut să observ cum, din elevii tăcuți care nu vor sa iasă în evidență, ies la lumină ideile minunate ale unor minți luminate. Acum sunt cu adevărat convinsă că viitorul nostru este pe mâini capabile și totodată văd suflete calde gata sa facă față oricărei provocări. -Maria Hosu, elevă clasa a XI-a a Lic. Pedagogic ”Gh. Lazăr”
“Am fost desfășurat o activitate cu elevii clasei a XI-a C, de la Liceul de Informatică ”Tiberiu Popoviciu”, în cadrul concursului Euroscola. Am avut ocazia să mă aflu în fața unei clase de elevi de aceeași vârstă cu mine, în ipostaza de coordonator. La început pot spune că aveam emoții atât de mari încât simțeam cum mă lasă picioarele și cum îmi bate inima de ,,îmi sare din piept”. Singurul lucru la care mă gândeam era ”Cum fac asta profesorii în fiecare zi?”. Spre surprinderea mea, atunci când am început să vorbesc, emoțiile au început să scadă treptat. Faptul că acești elevi, care erau de aceeasi vîrstă cu mine, care nici nu mă cunoșteau și față de care nu sunt cu nimic diferită, m-au ascultat cu interes si au fost atât de activi, nu doar că m-a surprins într-un mod plăcut, dar mi-a dat încredere în mine și în ceea ce făceam. Această experiență m-a convins că cea mai frumoasă meserie pe o poți avea este aceea de profesor. În primul rând pentru că lucrezi în mod direct cu alți oameni cărora, nu doar că le transmiți informțtii, ci la a căror dezvoltare și formare ca persoane participi activ. Apoi, răsplata vine nu doar din punct de vedere financiar, ci sufletească. Un zâmbet sau câteva cuvinte te pot umple de energie și de voie bună pentru tot restul zilei. Așa a fost și în cazul meu. După ora petrecută cu acei elevi, am ieșit din clasă plină de energie și fericită. Un sentiment pe care nu îl voi uita, sper, niciodată! “-Roxana Foitoș, elevă clasa a XI-a a Lic. Pedagogic ”Gh. Lazăr”
Mai multe despre cum se pregătesc elevele din Cluj pentru concursul Eurosocla, puteți afla de pe www.pedacj.ro sau de pe pagina de Facebook Concurs “Euroscola”- Colegiul Național Pedagogic “Gh. Lazăr” Cluj-Napoca.
Cristina Pintilie Șendrea