Asociația Magic, alături de Vlad Pop, a reușit să-și îndeplinească ținta și să adune bursele propuse în valoare de 500 de lei pentru cei 100 de copii cu afecțiuni grave, din familii care întâmpină mari dificultăți financiare. Cu o lună înainte ca Vlad să parcurgă ruta de 620 de km, din data de 1 martie, de la Cluj la Constanța, asociația strânsese doar 57 de burse, iar până la finalul proiectului trebuiau să mai facă rost de 300.000 de lei, însă, cu răbdare, au izbutit. Ultramaratonistul clujean nu se lasă și își dorește să poată ajuta alți 100 de copii bolnavi de cancer, iar pentru asta s-a decis să participe la ediția următoare Artic Ultra din 2022.
“Ultimul sponsor care a achitat o mare parte dintre bursele pe care noi doream să le strângem a donat în timp ce eu eram încă în cursa Cluj-Constanța. Când am început cursa pe 1 martie au fost trimise aproape 400 de sms-uri în valoare de 2 euro din partea oamenilor, iar când am terminat cursa, colegii mi-au spus că primisem aproape 3,000. Cu ajutorul lor, al companiilor, dar și al altor oameni care au donat, am reușit să strângem cei 300.000 de lei”, a declarat ultramaratonistul Vlad Pop.
Lui Vlad nu i-a fost deloc ușor în timpul cursei, mai ales că a alergat cu 330 de kilometri mai mult decât în 2019 la Artic Ultra. A avut un moment critic în care a crezut că va renunța, însă atunci a început să cânte imnul taberei MagiCamp pentru a putea continua alergarea…
“Am stat o săptămână imobilizat la pat în București, iar abia apoi am venit în Cluj ca să mă refac complet. Am avut dureri musculare care nu m-au lăsat să mă mișc după 7 zile și jumătate de alergat continuu. Imediat după cursă mi s-au umflat foarte tare picioarele. Corpul a fost supus unui șoc, deoarece nu alergasem niciodată mai mult de 330 de km cât am alergat la Oceanul Artic, atunci când m-au scos din joc din cauza degerăturilor. La această cursă Cluj-Constanța am alergat 620, deci cu 300 km mai mult.
La un moment dat am simțit că mă dor foarte tare picioarele, am avut acel sentiment că nu mai puteam efectiv. Eram paralizat de durere și trebuie să ajung la București. În acele momente am decis să cânt imnul taberei MagiCamp. Am început să scot bilețelele cu mesajele copiilor de acolo. Mi-am amintit imediat care este motivația mea, de ce fac eu asta. Asta m-a dus mai aproape de finish”, explică Vlad.
Consideră că a fost cel mai mare bine pe care l-a făcut în viața sa și speră să nu se oprească aici. Își dorește să participe și la alte maratoane pe viitor, iar în urma lor să poată reuși să schimbe viața chiar și unui singur copil grav bolnav.
“M-am vaccinat și vreau să mă duc anul viitor în cursa de la Oceanul Artic să termin ceea ce am început pentru că o consider o cursă neterminată. Să alerg cei 620 de kilometri să pot ajuta alți 100 de copii cu cancer. Vrem să strângem 600.000 de lei pentru 2022. Pe 24 februarie va fi cursa de la anul și vom vedea dacă se va putea participa sau nu. Dar pentru că ne-am vaccinat eu cred că va fi totul în regulă.
Eu sunt deschis și pentru altfel de curse. Expediții pe Everest sau poate alte proiecte îndrăznețe. Mă bazez pe partea de rezistență la frig. Nu știu încă de ce sunt capabil să fac, până cât de departe pot să merg. Iau fiecare competiție ca atare. Sunt sigur că va veni o cursă sau o provocare și mai mare pe viitor. Nu am ajuns la punctul cel mai înalt al meu. Am tot citit despre Groenlanda și mi se pare interesantă traversarea ei. De asemenea, am citit despre Antarctica, traversarea anumitor porțiuni cu sania sau schiurile de tură”, ne spune ultramaratonistul.
Asociația Magic desfășoară 15 proiecte la nivelul județului Cluj: “Noi ducem pachețele cu alimente lunar. Am dus miercuri pachete cu pampers și alte alimente pentru părinții din spitalele de la Pediatrie II și Institutul Oncologic. Mai avem proiectele care țin de cazare, construire de case, suport psihologic, aplicația MagicHelp prin care părinții primesc gratuit servicii medicale, rețeaua 2.0 cu ajutorul căreia ducem medicamentele la famiile care nu le găsesc în farmaciile din Cluj”.
Anul acesta tabara MagiCamp va fi organizată în luna iulie: “Alaltăieri am avut o ședință cu colegii mei și ziceau că se va organiza anul acesta tabăra MagiCamp. În mod normal pe 15 iunie era prima serie din tabăra de copii. Anul acesta nu știu când va avea loc, cred că în iulie, dar ne dorim să îi readucem pe copii. Să avem câte 20 de copilași odată, să le oferim o săptămână de fericire după tratamentele primite în spital”.
Pentru cei care doresc să doneze 3,5% din impozitul pe salariu care se duc oricum către stat, pot să îi direcționeze către cauzele sustinute de Vlad: “Dacă rezonează lumea cu ce facem terbuie să afle că până pe 20 mai cei de la ANAF au prelungit perioada redresării impozitului. Dacă doresc să susțină bursele educaționale pentru care alerg, să trimită sms la 8844 cu mesajul “Bursa”, a încheiat Vlad Pop.