Iarna a zăbovit anul acesta mai mult decât altădată. În aceste condiţii, lucrările de sezon, cum ar fi fertilizarea culturilor de cereale păioase de toamnă şi pregătirea terenului pentru semănat sunt întârziate.
Deși luna mai este cea mai călduroasă lună a primăverii, vremea schimbătoare le-a ridicat mari probleme agricultorilor. Al doilea an la rând aceștia se uită cu îngrijorare cum ploile distrug dezvoltarea armonioasă a culturilor. Printre cele mai afectate sunt culturile de porumb și cele de cartofi.
Supărați, agricultorii speră în perioada următoarea ca vremea să fie de partea lor, să mai poată salva culturile pentru care se luptă un an întreg.
„Plouă neîncetat. Suntem în întârziere cu toate culturile, de la cultura mare până la legumele pe care le cultivăm. Avem 2 hectare jumate de porumb care a fost însămânțat cu o lună mai târziu, încă avem de semănat și nu reușim din cauza vremii”, ne-a declarat Mihaela Tritean, agricultor din Ceanu Mare.
Din păcate, ploile dau de furcă agricultorilor. Conform doamnei Tritean anul acesta nici roșiile din seră nu vor putea ieși la timp la vânzare. Pierderile deja sunt mari.
„Nici la sere situația nu este mai roz. În perioada aceasta polemizarea la roșii nu se face, cultura este foarte afectată. Roșiile au nevoie de foarte multă căldură. Concluzia este că nu vom ieși la timp cu legumele. În alți ani la 1 iunie ieșeam cu roșiile din câmp la vânzare, acum nu vom ieși nici la 1 iulie nici cu cele din solar. Acum am recoltat cartoful din seră. Am pus într-un solar cartofi, să avem cartofi noi, din cauza vremii nu a ieșit cultura la cantitatea care trebuia”, mai spune Mihaela Tritean.
Din păcate, vremea nu pare să se îndreaptă în următoarea perioadă. Probabilitatea pentru ploi va fi ridicată în majoritatea zilelor, vor fi mai ales manifestări de instabilitate atmosferică, iar local se pot înregistra, în intervale scurte de timp sau prin cumulare, cantităţi de apă mai însemnate.