Weekend-urile pline de evenimente nu s-au terminat în Cluj-Napoca. Dacă săptămâna trecută în centrul Clujului s-au desfășurat concertele din cadrul Electric Castle Special, de data aceasta “vibrația” va fi întreținută de două manifestații publice. Sâmbătă va avea loc Marșul pentru Familia Tradițională (Noua Dreaptă), iar duminică, manifestarea Cluj Pride a membrilor comunității LGBTQ+. Fiecare comunitate în parte dorește să-și susțină public ideologiile, valorile sau propriile opțiuni.
“Cu ocazia acestor manifestări publice, comunitățile vor să-și afirme identitatea și să și-o configureze. LGBTQ+ marchează pe o ‘hartă’ mentală faptul că există și vor să-și facă auzită vocea. De cealaltă parte vin cei din Noua Dreaptă și spun că nu și-au pierdut firul, linia, concepția despre viața tradițională. Sunt de părere că ar trebui să ne îndreptăm spre normalitate. Oamenii să-și prezinte demnitatea și decența. Pe un om îl respecți indiferent de etnie, limbă, religie sau alte opțiuni pe care le are în viață.
În societatea românească aceste teme sunt încă într-o dezbatere și au susținători pro și contra. Unii spun că asta e politică europeană, alții spun că e vorba despre o manipulare. Discuții între tradițional vs modernitate. În momentul în care o minoritate își dorește să se manifeste, majoritatea va reacționa. Așa e în democrație”, ne explică sociologul Ioan Hosu.
Specialiștii spun că genul acesta de “dezbateri publice” nu aduc ceva în plus, pur și simplu este vorba despre o minoritate care își dorește să marcheze în spațiul public faptul că există, iar un grup al majorității se opune, în mod legitim, democratic.
“Da, existăm, suntem printre voi, vor spune cei care susțin LGBTQ+. Pe de altă parte este un alt grup al majorității din societatea românească care spun că nu sunt de acord cu așa ceva, <<nu ne place opțiunea voastră>>, în mod legitim, moral. Este vorba despre două opțiuni. A, că de aici încolo merge spre o zonă politică, religioasă, demnă de media, asta e o altă discuție. Soluțiile necivizilate recurg la violență. Ea nu a rezolvat vreodată ceva în lumea asta.
Eu cred că ar trebui să privim lucrurile acestea un pic mai degajat. Simbolistica și modul în care se desfășoară aceste manifestări publice îi angajează pe unii și îi polarizează. Îi așează în tabere diferite. Orice minoritate își cere un drept. Orice majoritate are o concepție care contravine percepției minorităților. S-ar putea ca unii să privească sau să interpreteze ca fiind ostentativă plasarea manifestului minorității LGBTQ+ exact a doua zi”, a încheiat sociologul.
Asociația Comunitatea Identitară România și Noua Dreaptă a anunțat organizarea Miting-ului pentru Familie la Cluj-Napoca. Evenimentul va avea loc pe data de 21 August, sâmbătă, începând cu ora 13:00, în Piața Avram Iancu.
“Considerăm că avem dreptul să ne creștem copiii într-un mediu sănătos din punct de vedere moral, nu dorim ca strada să devină un spațiu de propagandă neo-marxistă, dominată de evenimente obscene, anti-sociale și
imorale”, au transmis organizatorii miting-ului.
De cealaltă parte, Cluj Pride este o comunitate dedicată promovării drepturilor LGBTQ+ și sporirii vizibilității comunității LGBTQ din Transilvania.
Organizatorii îi așteaptă pe susținătorii LGBTQ+, duminică, 22 august, începând cu ora 12:00, în număr cât mai mare pe străzile orașului pentru a sărbători iubirea, libertatea, dar și pentru a-și cere drepturile, au precizat reprezentanții Cluj Pride.
Cluj Pride celebrează diversitatea la nivel de comunitate, precum și la nivel individual: “Suntem o comunitate frumoasă, eclectică și intersecțională, iar culorile noastre sunt menite să strălucească la soare, nu ascunse în dulap. Suntem mândri și suntem aici ca în anii trecuți, fericiți să ne revedem și să demonstrăm ce faină e DIVERSITATEA À LA CLUJ”, a declarat Andrada Popa, președintele Asociației PRIDE România.
În 2017 și 2018, aceștia au fost ”exilați” pe malul Someșului, în Grigorescu, iar în 2019 au defilat prin centrul orașului.
Anul acesta, primăria Cluj-Napoca a anunțat restricții de circulație, duminică, pe următorul traseu: “Platoul pietonal dintre Cluj Arena și BT Arena – Aleea Stadion – str. G.Coșbuc – Calea Moților – str. Emil Isac – str. Splaiul Independenței – platoul pietonal dintre Cluj Arena și BT Arena. Circulația rutieră va fi restricţionată parţial şi secvenţial pe o bandă (unde situația o impune)”.
1 comentariu
[…] Sâmbătă, începând cu ora 13:00, în Piața Avram Iancu din Cluj-Napoca, este organizat Marșul pentru Familia Tradițională, anunță ServusCluj.ro. […]