Mii de străini au rămas blocați în Kazahstan, după ce proteste violente au izbucnit în mai multe regiuni ale țării. Printre cei care nu au putut părăsi Kazahstanul se numără și 30 de angajați ai Terapia Cluj, dar deocamdată nu se știe câți dintre aceștia sunt cetățeni români.
„Suntem foarte îngrijoraţi de situaţia de acolo, avem o reprezentanţă de 30 de colegi despre care nu ştim nimic, toate comunicaţiile sunt secerate. Cifra de afaceri este de 3 milioane de euro anual din Terapia, un transport de 0,5 milioane de euro stă în tranzit, nerecepţionat, nu ştim ce este cu el, nu ştim dacă va fi recepţionat. Revoltele au pornit de la creşterea preţului GPL, dar acolo utilităţile (motorina) sunt de la 3 la 10 ori mai mici decât în România”, a declarat Dragoş Damian, CEO al Terapia Cluj, citat de Mediafax.
Potrivit lui Damian, cei 30 de angajați blocați în Kazahstan fac parte din echipa care gestionează vânzările către această țară.
Protestele din Kazahstan au început în urmă cu câteva zile, după ce autoritățile au anunțat creșterea prețurilor gazului petrolier lichefiat (GPL), combustibil utilizat pe scară largă de posesorii de autoturisme. Guvernul a declarat stare de urgență și au încercat reprimarea protestelor.
Ministerul Afacerilor Interne kazah a anunţat că 26 de „criminali înarmaţi au fost lichidaţi” şi peste 3.000 dintre ei au fost arestaţi. De asemenea, potrivit ministerului, 18 poliţişti şi membri ai gărzii naţionale au fost ucişi de la declanşarea protestelor.