Ziua Culturii Naționale este sărbătorită astăzi, 15 ianuarie 2022, fiind marcată prin concerte, spectacole de teatru și acces gratuit la muzee în întreaga țară. Totodată, cu ocazia acestei zile, acordăm o atenție sporită și instituțiilor ce au fost afectate de Covid-19 și nu au mai putut să-și desfășoare activitatea în mod normal. Cu toate că s-au respectat toate măsurile impuse de autorități, două muzee din Cluj-Napoca au reușit să treacă cu bine peste anul 2021.
Cred că putem spune că, în anul 2021, Muzeul Etnografic al Transilvaniei a reușit să depășească perioada de criză cauzată de epidemia cu noul coronavirus. Numărul vizitatorilor muzeului a fost de 69.645, în creștere cu 94,40% față de anul 2020.
„Am reușit, de fapt, să revenim la cifrele de vizitare din perioada pre-pandemică depășind nivelul anului 2018. Singur anul 2019, cu 74.000 vizitatori, a fost mai bun.
Creșterea cea mai semnificativă s-a înregistrat, de fapt, la secția în aer liber a muzeului, unde am avut cel mai mare număr de vizitatori înregistrat vreodată: 55.724, creșterea față de anul 2020 fiind de 97,37%. Această cifră depășește cu mult recordul de vizitare anterior, stabilit în anul 2019, care a fost de 40.502 vizitatori. Și la sediul central al muzeului, în palatul Reduta, în pofida restricțiilor referitoare la organizarea de evenimente în spații interioare, au fost înregistrați 13.921 vizitatori, creșterea față de anul 2020 fiind de 83,36%.
Această creștere a numărului de vizitatori s-a reflectat, firește, și în creșterea veniturilor proprii provenite din vizitare și din activitățile asociate acesteia. Acestea au fost de 289.489 lei, creșterea față de nivelul încasărilor din anul 2020 fiind de 85,69%. Însă, pe lângă aceste venituri din activitatea de bază, am avut, de asemenea, aproape două milioane de lei reprezentând finanțări pentru diferite tipuri de proiecte. Astfel, am reușit să asigurăm o treime din finanțarea muzeului, aproape 33%, din venituri proprii și surse atrase, ceea ce reprezintă un procent destul de bun pentru un muzeu ca al nostru.
Aceasta este direcția pe care ne-am propus să o urmăm și în perioada următoare: cât mai multe expoziții și evenimente culturale de calitate, care să mențină publicul aproape de noi, și încercarea continuă de exploatare a tuturor surselor de finanțare disponibile”, declară directorului Muzeului Etnografic, Tudor Sălăgean, pentru Servus, Cluj!
Totodată, deși a stat sub semnul covidului, din punct de vedere al misiunii pe care o are, Muzeul de Arta din Cluj-Napoca nu a resimțit efectele pandemiei.
„Acest lucru se vede și din cuantumul vizitatorilorilor care a fost de aproximativ 48.000, plătitori de bilete. Menționăm că a avut peste 50 de expoziții temporare, atât pentru artiști din România cât și din străinătate (Germania, Franța, Belarus, Ungaria, Mexic, Polonia, etc) și peste 80 de evenimente culturale (lansări de carte, conferințe, șezători literare, proiecții de film). Dacă acum doi ani am reușit să finalizăm restaurarea fațadei dinspre Piata Unirii, anul care s-a încheiat am finalizat și restaurarea fațadei din curtea a doua a Palatul Bánffy”, spune directorul Muzeului de Artă din Cluj-Napoca, Lucian Nastasă-Kovacs.