Astăzi este Ziua Mondială a Diabetului, o zi în care practic se atrage atenția asupra importanței și asupra impactului deosebit pe care diabetul zaharat îl are asupra populației.
Conform Conf. Dr. Gabriela Roman, președintele Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, tema Zilei Mondială a Diabetului este „Asistenții Educatori”.
„Educația terapeutică în diabet este extrem de importantă și aceasta reușește să amplifice cunoștințele persoanelor cu diabet despre propria gestiune a bolii și în același timp poate să susțină inclusiv psihologic intervenția în autoîngrijire. De fiecare dată când am ocazia să mă adresez persoanelor cu diabet le spun că trebuie să se bazeze pe noi, diabetologii, pentru că noi facem tot ce este posibil să le asigurăm cea mai bună îngrijire posibilă”, ne-a declarat președintele Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, Conf. Dr. Gabriela Roman.
Cu ocazia acestei zile, președintele Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, a declarat că anul 2020 suprapune două pandemii: pandemia de Covid-19 și pandemia de diabet zaharat.
„Anul 2020 este grevat de foarte multe probleme și principala problemă este suprapunerea a două pandemii: pandemia de Covid-19 și pandemia de diabet zaharat. Dacă până în prezent știam că numărul celor care au diabet zaharat crește nu ne-am fi așteptat să apară peste aceste probleme și pandemia de Covid-19. Asocierea acestor două pandemii de fapt este o mare problemă pentru persoanele cu diabet zaharat pentru că acesta este extrem de agresiv și își exprimă agresivitatea și mai mult în condițiile în care se asociază cu Covid-19. De altfel, toate datele au arătat că pacienții cu diabet zaharat de tip 1 pot să aibă o formă severă a bolii, iar rata de deces este mai mare decât în populația generală care are Covid-19. Este o foarte mare provocare pentru persoanele cu diabet, din punct de vedere al controlului bolii, al riscului pe care diabetului îl are în prezența Covid-19. A fost și este o mare provocare și pentru personalul medical implicat în îngrijirea persoanelor cu diabet pentru că accesul fizic la consultații este limitat. În acestă perioadă persoanele cu diabet au continuat să fie controlate, să primească medicația, pentru că s-a dezvoltat telemedicina. Persoanele cu diabet trebuie să fie foarte atente la stilul de viață, trebuie să își controleze optim valorile glicemice pentru că în aceste situații și riscul generat de Covid-19 este mult mai mic”, mai declară pentru Servus, Cluj, Conf. Dr. Gabriela Roman.