În fiecare an, pe 12 iunie, comunitatea internațională marchează Ziua Mondială împotriva Exploatării prin Muncă a Copiilor.Această zi are un scop vital: să atragă atenția asupra extinderii globale a acestui fenomen și să promoveze eforturile necesare pentru a-l elimina. Ziua a fost instituită de către Organizația Internațională a Muncii (International Labour Organization (ILO) în 2002. Aceasta reprezintă o oportunitate de a reflecta asupra consecințelor grave ale exploatării copiilor în diverse activități lucrative. Tema din 2024 este: Să acționăm în conformitate cu angajamentele noastre: Să punem capăt muncii copiilor! Organizatorii susțin că exploatarea copiilor poate fi eliminată prin acțiuni internaționale, inclusiv ratificarea convențiilor relevante și implementarea eficientă a inițiativelor precum „Durban Call to Action”.
Ziua mondială din acest an se va concentra pe celebrarea celei de-a 25-a aniversări a adoptării Convenției nr. 182 a ILO privind cele mai grave forme de muncă a copiilor (1999), care, în 2020, a fost prima convenție a ILO care a fost ratificată în mod universal. În timp ce se face apel la toate statele membre rămase care nu au făcut acest lucru să ratifice Convenția nr. 138, Ziua Mondială este, de asemenea, o ocazie de a reaminti tuturor părților interesate să îmbunătățească punerea în aplicare a celor două convenții fundamentale ale ILO privind subjugarea și exploatarea copiilor–Convenția ILO nr. 182 și Convenția ILO nr. 138 pentru vârsta minimă de admitere la angajare (1973).
Deși de-a lungul anilor s-au înregistrat multe progrese în ceea ce privește reducerea exploatării prin muncă a copiilor, în ultimii ani s-a înregistrat o inversare a tendințelor globale și, acum mai mult ca niciodată, este important să ne unim forțele pentru a accelera acțiunile în vederea eliminării muncii pentru copii sub toate formele sale. Convenția Națiunilor Unite privind Drepturile Copilului interzice explicit exploatarea economică a copiilor. Articolul 32 al Convenției subliniază importanța educației și protecției copiilor împotriva muncii periculoase. Începând cu anul 2000, pentru aproape două decade, în lume s-au înregistrat progrese semnificative în reducerea exploatării copiilor. Din păcate însă fenomenul persistă, în ultimii ani, conflictele, crizele și pandemia Covid-19, au aruncat tot mai multe familii în sărăcie-și au forțat alte milioane de copii să lucreze. Creșterea economică nu a fost suficientă și nici suficient de incluzivă pentru a ușura presiunea pe care o simt prea multe familii și comunități și care le determină să recurgă la munca prestată de copii. În prezent, 160 de milioane de copii (63 de milioane de fete și 97 de milioane de băieți) sunt încă implicați în muncă. Aceasta reprezintă aproape unul din zece copii din întreaga lume.
Sursa foto: un.org