Doctorul Ștefan Florian de la Spitalul Transilvania reacționează față de neocuparea locurilor de rezidențiat în sesiunea de anul trecut:” Să nu ne mirăm, este rezultatul imaginii construite în ultimii 20 de ani.”

by Christian Suciu

Neocuparea celor 628 de locuri de rezidențiat în cadrul sesiunii din Noiembrie a îndemnat diverse personalități din domeniul medical să găsească cauza pentru care viitorii medici ai României se feresc de specialitățile dificile și optează pentru alternative mai comode în carierele lor din domeniul medical. Profesorul Dr. Florian Ștefan de la Spitalul Transilvania consideră că imaginea medicilor s-a depreciat semnificativ în ultimii 20 de ani iar acest fapt stă la baza deciziei pe care o iau tinerii medici români cu privire la viitorul specialității lor.

”Nu este doar un fenomen național, este un fenomen pe care l-am constatat și eu în acest an alături de colegii mei deoarece este legat de atmosfera creată în jurul medicilor și în particular în jurul medicilor chirurgi care întâmpină foarte multă agresivitate în ultima vreme.

Responsabilitatea într-o specialitate chirurgicală este imensă iar de mult timp lumea a fost educată pentru ca orice nemulțumire să fie adresată în instanță. Lumea este conștientă că medicina este singura specialitate în care funcționează malpraxis-ul. Nicăieri altundeva nu vedem acest termen deși greșeli se produc peste tot. În medicină malpraxis-ul funcționează iar medicii sunt acuzați nu numai pentru daune fizice cât pentru foloase materiale.

Asta este atmosfera creată în ani de zile, acesta este curentul, trendul care ne-a fost indus dinspre Vest și acesta este rezultatul… fuga de responsabilitate, de specialități care ridică probleme care ridică responsabilități mari și îndreptarea tinerilor spre o specialitate mai confortabilă, mai bună, și de ce nu, care poate fi efectuată și într-un cabinet particular, astfel încât nu e de mirare că am ajuns în punctul în care lumea să nu vrea.” a declarat pentru Prima News neurochirurgul Dr. Ștefan Florian.

Potrivit acestuia, deficitul medicilor, în special din domeniul neurochirurgiei, este o problemă ce nu afectează doar România în particular ci întregul continent european iar principala cauză pentru care acest deficit pare să crească în viitor este fuga de responsabilitate a noului val de medici, unul demoralizat de gradul ridicat de stres care se cere pentru a profesa și de teama de a nu greși deoarece miza este însăși cariera lor.

”Acest deficit în materie de neurochirurgi este unul pe plan european sau chiar pe plan mondial pentru că nu oricine este dispus să lucreze în condiții de stres ”duble”. Odată aceștia suportă stresul profesional, acela pe care îl ai când te concentrezi pe cazul din fața ochilor tăi iar mai apoi ai stresul de a suporta, de unul singur, consecințele în cazul în care ceva nu va merge bine.

Personal, cunosc cazuri în care deși lucrurile au decurs bine, s-au găsit motive pentru ca medicul să fie acuzat. Nu trebuie să ne mirăm, acesta este rezultatul a ceea ce noi am construit în ultimii 20 de ani, în special.” a mai adăugat Profesorul Dr. Florian Ștefan al Centrului Medical Transilvania într-o intervenție pentru emisiunea Prima News.

Cu toate acestea, asolvenții Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca au fost primii pe țară la examenul de rezidențiat. În urma analizării datelor de la Ministerul Sănătății privind rezultatele obținute de candidații la examenul național de intrare în rezidențiat din 20 noiembrie 2022, mediciniștii clujeni au avut cea mai mare rată de promovare la nivel național.

Te-ar putea interesa si

4 comentarii

Dorin 24/01/2023 - 20:56

Domnule Profesor Florian
Specialitatea Dvs este foarte grea.Salariul este egal cu al altor specialități in care se stă sau se lucra mai puțin și răspunderea e zero sau mica.Si atunci ce poate să-i stimuleze?Corect trebuie sa fie salarii diferențiate.Nu poți să pui pe același plan neurochirurgia cu dermatologia sau balneologia.Ca să nu vorbim de medicii de familie care dau doar bilete de trimitere și salariul se da în funcție de numărul de pacienți.Si atunci avem situația aceasta.Va doresc succes in formarea de noi specialisti.Nu uitați un medic bun trebuie să aibă suflet,curaj și desigur să învețe permanent.Medicina este știința și conștiința dar și bani.
Un pensionar care a fost medic

Raspunde
Prof. Dr. Ștefan Florian, despre Rezidențiat: ”Fuga de responsabilitate și îndreptarea tinerilor spre specialități confortabile” 25/01/2023 - 15:40

[…] că am ajuns în punctul în care lumea să nu vrea.” a declarat pentru Prima News, citat de servuscluj.ro, neurochirurgul Prof. Dr. Ștefan […]

Raspunde
Olivian 27/01/2023 - 08:50

D-le doctor, aveti dreptate! Dar poate am si eu dreptate in ceea ce urmeaza: stiu cazuri de rezidenti (eu stiu unul, or mai fi) care au abandonat chirurgia pentru ca nu puteau invata absolut nimic, nu se ocupa nimeni de ei/el! Rezidentul nu avea pe nimeni, era un intrus in bransa. A inceput un alt rezidentiat, alta specialitate, etc. Ganditi-va va rog si la acest aspect! Nu doar personal, ar trebui sa se intrebe un pic “sistemul”. Doamne ajuta!

Raspunde

Comenteaza